Streetwise – 10 september 2015

Koos BezemerGeen categorie

Ook dit jaar kwam het officiële bericht binnen dat onze school wederom het UVL-label voor de komende jaren heeft ontvangen. Dit is een veiligheids- en kwaliteitslabel waarmee de school duidelijk maakt dat  er actief wordt gewerkt aan de verkeersveiligheid en verkeerseducatie.
Als gevolg hiervan mogen wij samen met de enthousiaste professioneel opgeleide instructeurs van de ANWB een Streetwise-dag organiseren.
Op de dag dat de ANWB op onze school komt zal het bruisen het van de activiteiten. In verschillende praktijklessen leren de kinderen over het gebruik van gordels, kinderzitjes, remweg en reactiesnelheid. De activiteiten zien er als volgt uit op 10 september 2015:

  • In Toet Toet leren de kinderen van groep 1 en 2 verkeersgeluiden herkennen en oefenen zij bij het veilig oversteken. Daarnaast wordt geoefend met de autogordels in combinatie met het kinderzitje. De kinderen oefenen enthousiast op een echt lijkende straat met zebrapad en verkeerslichten.
  • Tijdens Blik en Klik leren de kinderen van groep 3 en 4 in de gymzaal over veilig oversteken. Er wordt met een spannende gele elektroauto geoefend. Op deze manier komen ze er achter dat een automobilist ook niet alles kan zien. Ze leren nu wat en hoe belangrijk een kijklijn is.
  • Bij Hallo auto leren de kinderen van groep 5 en 6 over de remweg van de auto en de invloed van de reactietijd van de remweg. Ze mochten mee in de auto en zelf remmen.
    De kinderen zijn altijd weer verbaasd hoe lang het wel niet duurt voordat een auto daadwerkelijk stil staat.
  • Bij Trapvaardig trainen de kinderen van groep 7 en 8 op het schoolplein in praktische fietsvaardigheid. Vol enthousiasme stapt iedereen op zijn fiets om er na enkele moeilijke manoeuvres al snel achter te komen dat het niet om snelheid gaat maar hoe goed je je eigen fiets onder controle hebt.

Tenslotte wordt er een oogcontrole  uitgevoerd. Dit blijkt toch weer nuttig te zijn, omdat er meerdere kinderen een bezoek aan de oogarts werd aangeraden. Voor ouders is het toch goed om zich te realiseren dat als je kinderen vervoert dat je het dan veilig en volgens de regels doet. Leer kinderen met het verkeer om te gaan .Ze zijn onervaren en kunnen bepaalde situaties niet goed overzien. Verkeersveiligheid is geen aangeboren talent , je ontwikkelt het alleen maar door heel veel te oefenen. Alleen dan wordt een kind een ervaren verkeersdeelnemer.
Er zijn na 10 september a.s. heel veel leuke foto’s te vinden op onze site en de site van de ANWB onder het kopje Streetwise.