Bericht van de verkeerscommissie

Iris JanmaatGeen categorie

De verkeerscommissie informeert u graag over de eerste verkeerstelling van het schooljaar, het belang van goed functionerende verlichting op de fiets en vraagt uw aandacht voor het parkeergedrag rondom de school.

Verkeerstelling 
Afgelopen dinsdag, 27 oktober 2020, stond de eerste verkeerstelling van dit schooljaar op het programma in alle groepen. Bij de telling kwamen we uit op de volgende aantallen leerlingen in relatie tot de manier waarop zij in het verkeer naar school komen. Deze week kwam 79% van de kinderen op de fiets of lopend naar school en 17% kwam met de auto. Uiteraard is het resultaat altijd afhankelijk van het moment en het weer tijdens de peiling. De telling is een vooruitgang in vergelijking met de telling in maart 2020. Er kwamen 4% meer kinderen met de fiets of lopend. De volgende verkeerstelling volgt na de kerstvakantie.

Op de fiets naar school
Om goed te leren fietsen moet er vooral veel geoefend worden, liefst elke dag weer. Zo krijgen kinderen controle over hun fiets en leren ze beetje bij beetje hoe het werkt in het verkeer.
Uiteraard is de hulp van ouders hierbij onmisbaar. De route van huis naar school is een prima oefening. U weet vast al uit ervaring dat kinderen impulsief en speels zijn. Dit is in het verkeer niet anders. Ook als ze wat ouder zijn, kunnen ze nog niet alle verkeerssituaties overzien en zijn ze met hun hoofd vaak bij hele andere dingen dan bij gevaarlijke kruispunten bijvoorbeeld.
Behalve heel veel oefenen met fietsen en goede theoretische onderbouwing van de regels in het verkeer is het belangrijk dat u, als medeweggebruiker, rekening houdt met onze jonge, kwetsbare, verkeersdeelnemers.

Wist u dat de kans op een aanrijding met 20% afneemt wanneer je goede fietsverlichting hebt? Toch zet een derde van de fietsers zijn fietsverlichting niet aan. Op maandag 9 november 2020 wordt in alle groepen aandacht besteed aan het belang van goede fietsverlichting. Controleert u thuis ook regelmatig op goed functionerende verlichting? Samen zorgen we voor veilige situaties in het verkeer.

Parkeergedrag
Vanuit de telling op 27 oktober 2020 blijkt dat de meeste kinderen lopend of met de fiets naar school komen. 17% van de kinderen wordt met de auto naar school gebracht. Om alle kinderen zo veilig mogelijk van en naar school te kunnen laten gaan, vragen wij uw aandacht voor het volgende.
Bij de ingang van onze school op de Oude Utrechtseweg geldt een stopverbod. Ook op regenachtige dagen. Wij adviseren u daarom uw auto te parkeren bij sportzaal de Bunt, die op zeer korte afstand van de school ligt. Over het gevaar van dubbel parkeren en keren op de weg ter hoogte van de ingang van de school hoeven we het natuurlijk niet te hebben. Wilt u overlast voor omwonenden voorkomen?